fbpx
Home Hírek Nemzetközi A vitamin ellenes média
A vitamin ellenes média

A vitamin ellenes média

649
0
Olvasási idő: 4 perc

Csak az USA-ban évente 36 millió ember szenved el súlyos gyógyszer mellékhatást és 2,1 millió kórházba is kerül az FDA által engedélyezett és biztonságosnak véleményezett gyógyszerek miatt.

 

A gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásai következtében több tízezer ember hal meg évente

Ezek a hírek mégsem kerülnek be a szalagcímekbe, holott az adatokat a hatóságok közölték és a JAMA-ban jelentek meg (az Amerikai Orvosi Kamara folyóirata).

Ha a statisztikai adatokat tovább böngésszük, akkor azt is megtaláljuk, hogy a 36 millióval szemben a vitaminkészítményekkel kapcsolatban 1 azaz egy súlyos mellékhatás bejelentés sem történt egy év alatt.

Mégis, ha egy olyan információ napvilágra kerül, amely bármely természetes készítmény vagy bio élelmiszer biztonságát érinti, akkor a vállalati média nem győzi telekürtölni a hírrel az elektronikus és írott sajtót, a legnagyobb betűméretet használva a szalagcímekben. Mivel ugyanaz a gazdasági érdekközösség irányítja a nagyüzemi mezőgazdaságot, a nagyüzemi élelmiszeripart, a betegség-iparágat és a vállalati médiát, a kör bezárul. Minden olyan személy, módszer vagy készítmény, amely a profitjukat veszélyezteti, ellenség és célpont.

Járjunk nyitott szemmel és vegyük észre, hogy minden olyan dolog, amit nagyon támadnak és el akarnak hitelteleníteni, annak a dolognak jelentősége lehet számunkra és figyelmet érdemel.

 

Lássunk egy ékes példát

A D vitamin az egyik legfontosabb mikrotápanyag, melynek hiánya olyannyira általános, hogy a téli hónapokban a magyar lakosság több mint 90%-a a enyhén vagy súlyosabban D-vitamin hiányos. Emellett rengeteg a tévhit a D-vitaminnal kapcsolatban. Pld. hogy veszélyes, mert könnyen túl lehet adagolni.

2015-ben személyes meghívásomnak eleget téve Dr. Michael Holick, a D vitamin kutatás atyja (ő fedezte fel a D-vitamin aktív formáját a vérben) a Bostoni Egyetemről tartott előadást 400 orvosnak az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián. Holick professzor elmondta, hogy a saját klinikáján minden páciens D-vitamin pótlását úgy kezdi, hogy heti 2×50.000 NE-t ad be egy hónapon keresztül. Az orvosok megrökönyödve hallgatták és azonnal feltették a kérdést, hogy ez nem veszélyes, nem toxikus? Mekkora dózisnál jelentkeznek a túladagolás tünetei?

Holick professzor válasza mindenkit meglepett. Mivel ők tanulmányozták a lehetséges toxikus dózist, kimutatták, hogy napi 500.000 (ötszázezer) nemzetközi egység 6 (hat) hónapon keresztüli adagolása váltana ki túladagolási tüneteket! Ennek fényében teljesen nevetségessé válik az összes aggodalom és vita a D vitamin veszélyességéről. Holick professzor szerint napi minimum 3-4 ezer NE a kívánatos bevitel, amivel fenntarthatjuk a vér elégséges D vitamin szintjét.

A napozással kapcsolatos tévhitekre ezen cikkben nem térek ki, csak egyetlen érdekes tényt említek, amelyet Dr. Holick is megemlített: a mi szélességi körünkön a nyári nap hatására csak délelőtt 11 és du 3 között termel a bőr elégséges D vitamint a fény beesési szöge miatt! Ez pont az az időszak, amelytől óvnak minket a bőrgyógyászok! (Dr. Holick bőrgyógyász és belgyógyász professzor Bostonban.)

Nem csoda, hogy a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos….

 

A tápanyag-ellenes média álhíreket kelt a D-vitaminról, miután egy csecsemő megfulladt a folyékony gyógyszertől

Franciaországban nemrégiben megfulladt egy kisbaba, miután folyékony D-vitamin étrend-kiegészítőt kapott, ami arra ösztönözte az egészségügyi tisztviselőket, hogy eljárást indítsanak – és felfüggesszék az összes termék értékesítését.

A szóban forgó készítmény az Uvesterol-D néven ismert folyékony D-vitamin étrend-kiegészítő, melyet vitaminhiányban szenvedő gyerekeknek adnak. A franciaországi Országos Egészségbiztonsági Hivatal (ANSM) korábban számos figyelmeztetést adott ki a beadás módja miatt, különös tekintettel arra, amikor azt újszülötteknek adják.

A közelmúltban egy 10 napos kisbaba elhunyt az Uvesterol-D beadását követően. A vizsgálatok szerint valószínűsíthető, hogy kapcsolat van a készítmény és a baba halála között.

Egy, az ANSM által írt és az AFP által látott emailben az egészségügyi szervezet megjegyzi, hogy a baba „szív- és légzésleállásban” hunyt el otthonában, miután kapott a D-vitamin kiegészítőből. Valójában a baba a folyadéktól fulladt meg, amely a D-vitamin vivőanyagaként szolgált.

Az Uvesterol-D-t pipettával/cseppentővel adják a gyerekeknek, és az ANSM kifejezetten arra figyelmeztet, hogy ez a módszer nem megfelelő a csecsemőknek. Az ügynökség azt javasolja, inkább cseppenként kellene adagolni nekik, mintsem az egész adagot egyszerre beadni. Szintén ajánlott, hogy ezt a kisebb adagot etetés előtt adják be, ezzel biztosítva, hogy a baba függőleges helyzetben legyen mielőtt megkapja a folyadékot. Az ANSM 2006-ban, majd 2013-ban is figyelmeztetett a fulladás veszélyére a szer adagolásával kapcsolatban.

 

Ki az aki ezt a készítményt írja fel a csecsemőknek ekkora kockázatok ellenére is?

Valamint aggodalomra adhat okot a szülők esetleges tájékozatlansága az újszülötteknek való beadás módját illetően, illetve megkérdezhetik, miért nem nyomtatták rá ezeket az információkat egy olyan termékre, amit elsősorban gyermekek számára adnak?

Úgy tűnik, hogy a terméket gyártó Crinex nevű francia vállalat fogja viselni a felelősséget, legalábbis Franciaországban. Az Uvesterol-D folyékony formáját egyelőre felfüggesztik a piacon.

Marisol Touarine egészségügyi miniszter nemrégiben nyilatkozott az ügyről.

„Biztosítani szeretném a szülőket, akik bármilyen formában D-vitamint adtak gyermekeiknek, hogy biztonságban vannak”. Megjegyezte: „a termék beadásának módja jelentette a kockázatot”. Hozzátette, hogy az Uvesterol-D az aggodalmak egyetlen célpontja, legalábbis mostanáig.

Touraine felszólítja a szülőket, hogy „megelőző intézkedésként a továbbiakban ne adjanak Uvesterol-D-t a gyermekeiknek, amíg az ANSM bármilyen végleges döntést nem közöl az ügyben”.
Annak ellenére, hogy az ANSM és Touraine is megjegyezte, a többi D-vitamin készítmény biztonságos, a vitamin még mindig rendkívül félrevezető szalagcímekben szerepel. Még a BBC is bűnös a bujtogatásban, mivel a legutóbbi szalagcímével azt hirdeti: “A francia csecsemő halálát a vitamin-adagja okozta.”

 

Valóban?

Tovább olvasva, még ebben a cikkben is kiderül hogy magának a vitaminnak semmi köze a baba szerencsétlen halálához: a baba fuldoklott és megfulladt a gyógyszertől. Ez a csecsemő nem D-vitamin túladagolásban halt meg, bár a szalagcím pontosan ezt sugallja.

Egy másik, a Politico oldalról származó szalagcím így szól: “Franciaország betilt egy D-vitamin készítményt egy csecsemő halálát követően”. Rövid kereséssel számos mást is találhatunk: „Francia csecsemő halt meg a D-vitamin hiányára szedett készítménytől” – az AOL.com-on. „Kisbaba halt meg Franciaországban, miután D-vitamin étrendkiegészítőt kapott”-az RFI.fr-rl, csak hogy néhányat említsünk.

A súly, úgy tűnik, mindig a vitaminon van, nem pedig azon a tényen, hogy a baba egy olyan gyógyszertől fulladt meg, amit ilyen fiatal korban valószínűleg meg sem kaphatott volna. A D-vitamin nem ártott a gyereknek – az egész az orvosi közösség és a gyógyszeripar gondatlansága miatt történt. Ha ez a készítmény ekkora kockázatot jelent a csecsemőknek, több figyelmeztetést igényelt volna, talán fel kellett volna tüntetni ezt a címkén is…

(649)

tags:

Kedvezményes jelentkezés az októberben induló turnusra az Integrativ-Medicina.hu-n!

Ne maradj le! Akár bruttó 2000 Ft kedvezménnyel!

Ha szeretnél igényelni kedvezményes kuponkódot, illetve értesítést kérsz a kurzus indulásáról, add meg e-mail címedet és keresztnevedet!

Tanuld magad egészségessé!