fbpx

Táplálkozás

Az orvos az embert gyógyítja, az állatorvos az egész emberiséget

Olvasási idő: 2 perc Az állatorvostudomány szerepe az integratív gyógyászatban   Az állatorvosi tevékenység kulcsszerepét először Pavlov ismerte fel, aki azt mondta: “Az orvos az embert gyógyítja, az állatorvos az egész emberiséget.” Mire gondolt akkor, mikor ezt az alapgondolatot megfogalmazta, ami a mai holisztikus medicinának az alapja lehetne? Az ismeretanyaguk széleskörű, nem csak az adott fajjal és betegséggel foglalkoznak, […]

Bartha Ákos: kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből

Olvasási idő: 1 perc Egészségünk megőrzése szempontjából nagyon sok múlik a táplálkozáson, ezért nem árt tisztában lenni vele, hogy a leggyakoribb élelmiszertípusok milyen hatással vannak szervezetünkre.  “A funkcionális egészségfejlesztés alapjai az egészségügyi kihívások mély ok-okozati kezelésében gyökereznek, ennek megfelelően egy átfogó és megoldás-orientált megközelítésről beszélünk, melyben Tanácsadó és Gyógyulni-vágyó együttműködésben és személyre szabott módszerekkel dolgoznak. Az életminőség funkcionális javítása […]

Mikrobiom bél-agy tengely – mit (t)egyek, hogy jól legyek?

Olvasási idő: 2 perc „Minden betegség a belekben kezdődik.” Hippokratész   Gondolt már arra, hogy nem csak a gyerekeit, kutyáját, hanem a bélbaktériumait is nevelheti? Valószínűleg még nem, pedig lassan ideje lenne elgondolkodni rajta. Bélflóránk baktériumai ugyanis befolyásolják az ember viselkedését, többek között a stressz, depresszió, és a szorongás melegágyai lehetnek, ha mi “rosszul tartjuk” őket. Az elmúlt 10 év […]

A zsigeri zsírok, és egészségügyi veszélyeik

Olvasási idő: 2 perc Tudni kell, hogy a szénhidrátok, vagyis a cukrok nem kizárólagos energiaforrások az emberi szervezet számára. Csak az emberiség történelmének legutolsó időszakában vált egyáltalán lehetővé, hogy táplálékunk hatvan százalékát szénhidrátokból fedezzük – miként az ma általános. Ehhez egészen a közelmúltig nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű gabona és gyümölcs (a finomított cukrokról és a feldolgozott élelmiszerekről nem […]

Hogyan befolyásolja vérnyomásunkat a bélflóra?

Olvasási idő: 2 perc Mára köztudott tény, hogy étrendünk nagyban hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a magas vérnyomás, illetve hogy a helyes étrend kialakítása az első lépés afelé, hogy tegyünk a kóros állapot kialakulása ellen. Új információ viszont, hogy angol és amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a bélflóra is egy jelentős faktor, ami szerepet játszik az étrendváltozás hatásosságában. […]

A csendes gyilkos: a cukorfüggőség

Olvasási idő: 2 perc Nem titok, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem jó, de mégis, pontosan mennyire rossz? Ha sok édességet fogyaszt, nincs egyedül: A cukorfüggőség létező és komoly probléma. Sőt, kutatók szerint a cukor csaknem olyan erős hatásokkal bír szervezetünkre, mint a kokain. És bár a kokainfüggőség nyilvánvaló és azonnali életveszélyt jelent, a cukorfüggőséggel szemben, az utóbbi jelentősége sem […]

Az éjszakai nassolás egészségügyi következményei

Olvasási idő: 2 perc Az első kísérletek eredményei bizonyítják, hogy az éjszakai nassolás többel jár mint csak a hízás. Növelheti a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának esélyét. A kutatás, amit a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karán végeztek, kimutatta, hogy az étkezés késleltetése és az éjszakai “nassolás” káros hatásokkal van a zsír-anyagcserére és a hormonális jelzőkre, amik összefüggésbe hozhatók a szív- […]

Amit véletlenül se fogyasszunk: nátrium-benzoát

Olvasási idő: 2 perc Gondolkozott már azon, hogy az amerikai felnőttek egyharmada miért is lesz rákos életük során, pláne, hogy száz évvel ezelőtt még alig volt erre példa? Vegyük a leukémiát, ön szerint öröklődő? Téved. Az üdítőitalok és a legtöbb üveges paprika és savanyúság egyik általános összetevője leukémiát okoz, de egyetlen amerikai orvos sem beszélhet erről – a legtöbbjük […]

A transzzsírok egészségre gyakorolt hatásai

Olvasási idő: 2 perc Azokon a területeken, ahol korlátozták a transzzsírok mennyiségét az ételekben, kevesebb embert utalnak kórházba szívroham és agyvérzés miatt   Telített zsírok, egyszeresen telítetlen zsírok, többszörösen telítetlen zsírok, transzzsírok… Elég nehéz néha a zsírokkal kapcsolatos szabályokat és ezek egészségügyi hatását fejben tartani. Létezik jó és rossz fajta zsír csakúgy, mint természetes és mesterséges zsír. Mindegyik fajtát […]