fbpx

Táplálkozás

Mikrobiom bél-agy tengely – mit (t)egyek, hogy jól legyek?

Olvasási idő: 2 perc „Minden betegség a belekben kezdődik.” Hippokratész   Gondolt már arra, hogy nem csak a gyerekeit, kutyáját, hanem a bélbaktériumait is nevelheti? Valószínűleg még nem, pedig lassan ideje lenne elgondolkodni rajta. Bélflóránk baktériumai ugyanis befolyásolják az ember viselkedését, többek között a stressz, depresszió, és a szorongás melegágyai lehetnek, ha mi “rosszul tartjuk” őket. Az elmúlt 10 év […]

A zsigeri zsírok, és egészségügyi veszélyeik

Olvasási idő: 2 perc Tudni kell, hogy a szénhidrátok, vagyis a cukrok nem kizárólagos energiaforrások az emberi szervezet számára. Csak az emberiség történelmének legutolsó időszakában vált egyáltalán lehetővé, hogy táplálékunk hatvan százalékát szénhidrátokból fedezzük – miként az ma általános. Ehhez egészen a közelmúltig nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű gabona és gyümölcs (a finomított cukrokról és a feldolgozott élelmiszerekről nem […]

Hogyan befolyásolja vérnyomásunkat a bélflóra?

Olvasási idő: 2 perc Mára köztudott tény, hogy étrendünk nagyban hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a magas vérnyomás, illetve hogy a helyes étrend kialakítása az első lépés afelé, hogy tegyünk a kóros állapot kialakulása ellen. Új információ viszont, hogy angol és amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a bélflóra is egy jelentős faktor, ami szerepet játszik az étrendváltozás hatásosságában. […]

Cukorfüggőség: mit is jelent valójában?

Olvasási idő: 2 perc Nem titok, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem jó, de mégis, pontosan mennyire rossz? Ha sok édességet fogyaszt, nincs egyedül: A cukorfüggőség létező és komoly probléma. Sőt, kutatók szerint a cukor csaknem olyan erős hatásokkal bír szervezetünkre, mint a kokain. És bár a kokainfüggőség nyilvánvaló és azonnali életveszélyt jelent, a cukorfüggőséggel szemben, az utóbbi jelentősége sem […]

Az éjszakai nassolás egészségügyi következményei

Olvasási idő: 2 perc Az első kísérletek eredményei bizonyítják, hogy az éjszakai nassolás többel jár mint csak a hízás. Növelheti a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának esélyét. A kutatás, amit a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karán végeztek, kimutatta, hogy az étkezés késleltetése és az éjszakai “nassolás” káros hatásokkal van a zsír-anyagcserére és a hormonális jelzőkre, amik összefüggésbe hozhatók a szív- […]

Amit véletlenül se fogyasszunk: nátrium-benzoát

Olvasási idő: 2 perc Gondolkozott már azon, hogy az amerikai felnőttek egyharmada miért is lesz rákos életük során, pláne, hogy száz évvel ezelőtt még alig volt erre példa? Vegyük a leukémiát, ön szerint öröklődő? Téved. Az üdítőitalok és a legtöbb üveges paprika és savanyúság egyik általános összetevője leukémiát okoz, de egyetlen amerikai orvos sem beszélhet erről – a legtöbbjük […]

A transzzsírok egészségre gyakorolt hatásai

Olvasási idő: 2 perc Azokon a területeken, ahol korlátozták a transzzsírok mennyiségét az ételekben, kevesebb embert utalnak kórházba szívroham és agyvérzés miatt   Telített zsírok, egyszeresen telítetlen zsírok, többszörösen telítetlen zsírok, transzzsírok… Elég nehéz néha a zsírokkal kapcsolatos szabályokat és ezek egészségügyi hatását fejben tartani. Létezik jó és rossz fajta zsír csakúgy, mint természetes és mesterséges zsír. Mindegyik fajtát […]

A savlekötő gyógyszerek növelhetik a szívroham kockázatát

Olvasási idő: 2 perc A gyomorégés egy elég kellemetlen érzés, és amikor jelentkeznek a tünetek, másra se tudunk gondolni, csak az elmulasztására. Elcserélné viszont gyomorégését egy valószínű szívrohamra? Épeszű ember nem mondana igent, mégis számtalan ember teszi ki magát ennek a veszélynek minden nap, amikor savlekötő gyógyszereket szed.   Az is veszélyeztetett, aki egészséges A Stanfordi Egyetem egy kutatása […]

Megerősítést nyert: A feldolgozott húsáruban található nátrium-nitrát mellrákot okozhat

Olvasási idő: 2 perc Az ítélet végleges: A feldolgozott húsok mint a bacon, a szalámi és a kolbász mind növelik a mellrák kialakulásának esélyét. A tizenöt előzőleg elvégzett tanulmányon alapuló metaanalízis, ami az International Journal of Cancer folyóiratában jelent meg, megerősítette: a nátrium-nitrát és a feldolgozott húsok fogyasztása csaknem kilenc százalékkal növeli ezen ráktípus kialakulásának esélyét.   Annak ellenére, […]

Kedvezményes jelentkezés az októberben induló turnusra az Integrativ-Medicina.hu-n!

Ne maradj le! Akár bruttó 2000 Ft kedvezménnyel!

Ha szeretnél igényelni kedvezményes kuponkódot, illetve értesítést kérsz a kurzus indulásáról, add meg e-mail címedet és keresztnevedet!

Tanuld magad egészségessé!