Home Hírek Nemzetközi Gyermeknevelés gyógyszerekkel?
Gyermeknevelés gyógyszerekkel?

Gyermeknevelés gyógyszerekkel?

0
Olvasási idő: 3 perc

Kedves Olvasó,

A világ rohamosan változik, és ha nem vagyunk elég tájékozottak, ezt a változást sok tekintetben mi csak elszenvedjük. A tengeren túlról nem csak a technikai trendek érnek el hozzánk némi késéssel, hanem az orvostudományban bevezetett trendek is. A Big Pharma által kidolgozott “kezelési irányelveket” érdemes fenntartással kezelni. Ha van időnk előre gondolkodni, meg tudjuk előzni a problémát mielőtt “ideér”.

A gyermekeink helyzete nagyon nehéz. Nem csak amiatt, mert egy olyan digitális világban nőnek fel, melyről szülőként sok esetben fogalmunk sincs. Hanem azért is, mert egy olyan gyorsuló világban kell gyermekeinket felnevelni, amelyre kevés működő mintánk van, sok esetben még azt sem látjuk, hogy mire kellene odafigyelnünk, hol vannak a rejtett veszélyek. Az elérhető információk pedig ellentmondásosak és sokszor ellenőrizhetetlen forrásból, rejtett érdekekkel a háttérben születtek.

A következő cikk egy olyan témát feszeget, mely hazánkban is sok fejtörést okoz a szülőknek. Hiperaktivitás, figyelemzavar, szorongás, nevelési nehézségek.

Amerikában több, mint egy millió 6 év alatti gyermek pszichiártiai gyógyszereket szed.

Az Emberi Jogok Állampolgári Bizottságának Egészségvédelmi Felügyelőcsoportja arra hívja fel a figyelmet, hogy Amerikában több, mint egymillió, 6 év alatti gyermek jelenleg is pszichiátriai gyógyszereket szed.

Ezeknek a gyerekeknek mintegy a fele 4-5 éves, de szinte hihetetlen, hogy 274.804 még az egy éves kort sem érte el. Ez tényleg igaz: egy év alatti kisgyermekek pszichiátriai gyógyszereket kapnak. A szám 370.778-ra emelkedik a 2-3 éves korosztály körében!

Az IHM Health adatai azt mutatják, hogy minél idősebb gyerekekről beszélünk, a helyzet annál rosszabb; a 6-12 éves korosztályból 4.130.340 gyermek esetében beszélhetünk ilyen gyógyszerek használatáról.

Feltételezhetjük, hogy ezeket a statisztikákat az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) gyerekek alakították ilyen magasra, de valójában ők csak egy kis részét teszik ki ezeknek a számoknak. Az egyévesnél fiatalabbak közül mindössze 1422, míg a 4-5 évesek közül 181.000 szed ADHD-ra gyógyszert.

Az antidepresszánsokkal és az antipszichotikumokkal kapcsolatban is érdekesek a számadatok, de a gyermekek számára adott pszichiátriai gyógyszerek legnagyobb csoportját a szorongás-csökkentő gyógyszerek alkotják. Több, mint 248.000, egy évnél fiatalabb csecsemő, és majdnem 248.000 4-5 éves szed gyógyszert a szorongás csökkentésére.

Ezek a számok még megdöbbentőbbek, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a szakértők szerint ezek a becslések sokkal alacsonyabbak a valós számoknál, melynek az az oka, hogy sok gyógyszert off-label (alkalmazási előírástól eltérő gyógyszeralkalmazás) módon alkalmaznak. Ez a kockázatos gyakorlat magában foglalja azt is, hogy arra használják a gyógyszert, amire nem alkalmas, és sajnos ennek hosszútávú hatásai még nem ismertek.

 

A tudatmódosító gyógyszerek biztonságosabb alternatívái

 

Amikor felnőttek úgy döntenek, hogy pszichiátriai gyógyszereket kezdenek szedni, még akkor is, ha rosszul értesültek, az akkor az ő saját döntésük. A gyerekek felfogó képessége azonban még nem áll készen arra, hogy megértsék egy ilyen döntés életre szóló hatásait, így ez valójában nem más, mint kényszer gyógykezelés.

Azt már tudjuk, hogy sok orvos anyagi ösztönzést kap azért (az eredeti cikk az USA-ban íródott – Dr. Ládi), hogy a gyerekekkel elkezdjék szedetni ezeket a gyógyszereket, de a szüleik vajon miért hajlandóak ennek eleget tenni? Sokan a szülők közül szintén szednek pszichiátriai gyógyszert. Gyakorlatilag ez az életük részévé vált, és sokan úgy vélekednek, hogy ezek a gyógyszerek ártalmatlanok.

Ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásai azonban egyáltalán nem viccesek: az antidepresszánsok, szorongáscsökkentők és antipszichotikus szerek vezethetnek szívrohamhoz, pszichózishoz, öngyilkossághoz, cukorbetegséghez, stroke-hoz és váratlan halálhoz is.

Ha ez nem lenne elég, az is ismert tény, hogy az elmúlt években a gyerekek által és gyerekek ellen elkövetett lövöldözések elkövetői is szedtek pszichiátriai gyógyszereket, szóval nem csak a gyógyszert szedő gyerek van veszélyben, hanem akár egy egész osztályt, mozitermet is magukkal vihetnek a túlvilágra. (Megjegyzés: a 17 áldozatot követelő legutóbbi floridai iskolai mészárlás 19 éves elkövetője is gyermekkora óta pszichiátriai gyógyszeres kezelés alatt állt. Az elmúlt években körülbelül 20 alkalommal jelentették abnormális viselkedését a rendőrségnek és az FBI-nak. – Dr. Ládi)

 

A pszichiátriai gyógyszerek hatással vannak a gyermek agyának biokémiai folyamataira

 

Visszafordíthatatlan módon befolyásolhatják fejlődésüket, ezért is fontos, hogy az orvosok és a szülők is csak végső megoldásként tekintsenek a gyógyszeres kezelésre

Bizonyos fokú “szorongás” természetesnek mondható a gyerekeknél a világ felfedezése és megismerése miatt.

Az élet olyan, mint egy hullámvasút: egyszer lent, egyszer fent. Azok a gyerekek, akik korán megtanulják ezeket a hullámvölgyeket kezelni, olyan értékes képesség birtokába kerülnek, mely egész életük során jó szolgálatot tehet nekik.

Rengeteg olyan jó hatással bíró tevékenység létezik, melyek segíthetnek a gyermekeknek leküzdeni a depressziót, szorongást, és az ADHD-t is, ilyen például a jóga, művészeti terápiák, légzőgyakorlatok és maga a testmozgás is, hogy csak néhányat említsünk.

“Láttál már gyermeket a homokban ülni és játszani? Nincs nála komolyabb lény. Több: nincs szakszerűbb. Amit tesz, azt jó szívvel és odaadással teszi. Isten elemi alkotó szenvedélye még frissen él benne. Ha Isten reális lett volna, csak gyárat, bankot, hivatalt, tudományt teremtett volna, de sohasem virágot, szép lányt és verseket. De hála legyen neki, Isten nem reális. A gyár, a bank, a hivatal, a tudomány nem egyéb, mint az elbukott emberiség alkotása, mert elvesztette és nem érti a virágot, a szép lányt, az éneket és a verseket.”

Hamvas Béla: Babérligetkönyv

tags: