Home Hírek Nemzetközi A vitamin ellenes média
A vitamin ellenes média

A vitamin ellenes média

0
Olvasási idő: 4 perc

Csak az USA-ban évente 36 millió ember szenved el súlyos gyógyszer mellékhatást és 2,1 millió kórházba is kerül az FDA által engedélyezett és biztonságosnak véleményezett gyógyszerek miatt.

 

A gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásai következtében több tízezer ember hal meg évente

Ezek a hírek mégsem kerülnek be a szalagcímekbe, holott az adatokat a hatóságok közölték és a JAMA-ban jelentek meg (az Amerikai Orvosi Kamara folyóirata).

Ha a statisztikai adatokat tovább böngésszük, akkor azt is megtaláljuk, hogy a 36 millióval szemben a vitaminkészítményekkel kapcsolatban 1 azaz egy súlyos mellékhatás bejelentés sem történt egy év alatt.

TANULJ INGYEN AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!

Mégis, ha egy olyan információ napvilágra kerül, amely bármely természetes készítmény vagy bio élelmiszer biztonságát érinti, akkor a vállalati média nem győzi telekürtölni a hírrel az elektronikus és írott sajtót, a legnagyobb betűméretet használva a szalagcímekben. Mivel ugyanaz a gazdasági érdekközösség irányítja a nagyüzemi mezőgazdaságot, a nagyüzemi élelmiszeripart, a betegség-iparágat és a vállalati médiát, a kör bezárul. Minden olyan személy, módszer vagy készítmény, amely a profitjukat veszélyezteti, ellenség és célpont.

Járjunk nyitott szemmel és vegyük észre, hogy minden olyan dolog, amit nagyon támadnak és el akarnak hitelteleníteni, annak a dolognak jelentősége lehet számunkra és figyelmet érdemel.

 

Lássunk egy ékes példát

A D vitamin az egyik legfontosabb mikrotápanyag, melynek hiánya olyannyira általános, hogy a téli hónapokban a magyar lakosság több mint 90%-a a enyhén vagy súlyosabban D-vitamin hiányos. Emellett rengeteg a tévhit a D-vitaminnal kapcsolatban. Pld. hogy veszélyes, mert könnyen túl lehet adagolni.

2015-ben személyes meghívásomnak eleget téve Dr. Michael Holick, a D vitamin kutatás atyja (ő fedezte fel a D-vitamin aktív formáját a vérben) a Bostoni Egyetemről tartott előadást 400 orvosnak az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián. Holick professzor elmondta, hogy a saját klinikáján minden páciens D-vitamin pótlását úgy kezdi, hogy heti 2×50.000 NE-t ad be egy hónapon keresztül. Az orvosok megrökönyödve hallgatták és azonnal feltették a kérdést, hogy ez nem veszélyes, nem toxikus? Mekkora dózisnál jelentkeznek a túladagolás tünetei?

Holick professzor válasza mindenkit meglepett. Mivel ők tanulmányozták a lehetséges toxikus dózist, kimutatták, hogy napi 500.000 (ötszázezer) nemzetközi egység 6 (hat) hónapon keresztüli adagolása váltana ki túladagolási tüneteket! Ennek fényében teljesen nevetségessé válik az összes aggodalom és vita a D vitamin veszélyességéről. Holick professzor szerint napi minimum 3-4 ezer NE a kívánatos bevitel, amivel fenntarthatjuk a vér elégséges D vitamin szintjét.

A napozással kapcsolatos tévhitekre ezen cikkben nem térek ki, csak egyetlen érdekes tényt említek, amelyet Dr. Holick is megemlített: a mi szélességi körünkön a nyári nap hatására csak délelőtt 11 és du 3 között termel a bőr elégséges D vitamint a fény beesési szöge miatt! Ez pont az az időszak, amelytől óvnak minket a bőrgyógyászok! (Dr. Holick bőrgyógyász és belgyógyász professzor Bostonban.)

Nem csoda, hogy a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos….

 

A tápanyag-ellenes média álhíreket kelt a D-vitaminról, miután egy csecsemő megfulladt a folyékony gyógyszertől

Franciaországban nemrégiben megfulladt egy kisbaba, miután folyékony D-vitamin étrend-kiegészítőt kapott, ami arra ösztönözte az egészségügyi tisztviselőket, hogy eljárást indítsanak – és felfüggesszék az összes termék értékesítését.

A szóban forgó készítmény az Uvesterol-D néven ismert folyékony D-vitamin étrend-kiegészítő, melyet vitaminhiányban szenvedő gyerekeknek adnak. A franciaországi Országos Egészségbiztonsági Hivatal (ANSM) korábban számos figyelmeztetést adott ki a beadás módja miatt, különös tekintettel arra, amikor azt újszülötteknek adják.

A közelmúltban egy 10 napos kisbaba elhunyt az Uvesterol-D beadását követően. A vizsgálatok szerint valószínűsíthető, hogy kapcsolat van a készítmény és a baba halála között.

Egy, az ANSM által írt és az AFP által látott emailben az egészségügyi szervezet megjegyzi, hogy a baba „szív- és légzésleállásban” hunyt el otthonában, miután kapott a D-vitamin kiegészítőből. Valójában a baba a folyadéktól fulladt meg, amely a D-vitamin vivőanyagaként szolgált.

Az Uvesterol-D-t pipettával/cseppentővel adják a gyerekeknek, és az ANSM kifejezetten arra figyelmeztet, hogy ez a módszer nem megfelelő a csecsemőknek. Az ügynökség azt javasolja, inkább cseppenként kellene adagolni nekik, mintsem az egész adagot egyszerre beadni. Szintén ajánlott, hogy ezt a kisebb adagot etetés előtt adják be, ezzel biztosítva, hogy a baba függőleges helyzetben legyen mielőtt megkapja a folyadékot. Az ANSM 2006-ban, majd 2013-ban is figyelmeztetett a fulladás veszélyére a szer adagolásával kapcsolatban.

 

Ki az aki ezt a készítményt írja fel a csecsemőknek ekkora kockázatok ellenére is?

Valamint aggodalomra adhat okot a szülők esetleges tájékozatlansága az újszülötteknek való beadás módját illetően, illetve megkérdezhetik, miért nem nyomtatták rá ezeket az információkat egy olyan termékre, amit elsősorban gyermekek számára adnak?

Úgy tűnik, hogy a terméket gyártó Crinex nevű francia vállalat fogja viselni a felelősséget, legalábbis Franciaországban. Az Uvesterol-D folyékony formáját egyelőre felfüggesztik a piacon.

Marisol Touarine egészségügyi miniszter nemrégiben nyilatkozott az ügyről.

„Biztosítani szeretném a szülőket, akik bármilyen formában D-vitamint adtak gyermekeiknek, hogy biztonságban vannak”. Megjegyezte: „a termék beadásának módja jelentette a kockázatot”. Hozzátette, hogy az Uvesterol-D az aggodalmak egyetlen célpontja, legalábbis mostanáig.

Touraine felszólítja a szülőket, hogy „megelőző intézkedésként a továbbiakban ne adjanak Uvesterol-D-t a gyermekeiknek, amíg az ANSM bármilyen végleges döntést nem közöl az ügyben”.
Annak ellenére, hogy az ANSM és Touraine is megjegyezte, a többi D-vitamin készítmény biztonságos, a vitamin még mindig rendkívül félrevezető szalagcímekben szerepel. Még a BBC is bűnös a bujtogatásban, mivel a legutóbbi szalagcímével azt hirdeti: “A francia csecsemő halálát a vitamin-adagja okozta.”

 

Valóban?

Tovább olvasva, még ebben a cikkben is kiderül hogy magának a vitaminnak semmi köze a baba szerencsétlen halálához: a baba fuldoklott és megfulladt a gyógyszertől. Ez a csecsemő nem D-vitamin túladagolásban halt meg, bár a szalagcím pontosan ezt sugallja.

Egy másik, a Politico oldalról származó szalagcím így szól: “Franciaország betilt egy D-vitamin készítményt egy csecsemő halálát követően”. Rövid kereséssel számos mást is találhatunk: „Francia csecsemő halt meg a D-vitamin hiányára szedett készítménytől” – az AOL.com-on. „Kisbaba halt meg Franciaországban, miután D-vitamin étrendkiegészítőt kapott”-az RFI.fr-rl, csak hogy néhányat említsünk.

A súly, úgy tűnik, mindig a vitaminon van, nem pedig azon a tényen, hogy a baba egy olyan gyógyszertől fulladt meg, amit ilyen fiatal korban valószínűleg meg sem kaphatott volna. A D-vitamin nem ártott a gyereknek – az egész az orvosi közösség és a gyógyszeripar gondatlansága miatt történt. Ha ez a készítmény ekkora kockázatot jelent a csecsemőknek, több figyelmeztetést igényelt volna, talán fel kellett volna tüntetni ezt a címkén is…

tags: