Home Hírek Nemzetközi Az óriáscégek fegyverként használhatják ellenünk a webet
Az óriáscégek fegyverként használhatják ellenünk a webet

Az óriáscégek fegyverként használhatják ellenünk a webet

0
Olvasási idő: 3 perc

A World Wide Web feltalálója, a brit számítógép tudós Sir Tim Berners Lee nyíltan kimondta, hogy az internetet fegyverként használják az emberek ellen. Hisz abban, hogy a tech óriásokat szabályozni kell, annak érdekében, hogy a szólásszabadságot megőrizzük a világhálón. A Google, a Facebook, a Twitter, stb. jelentős hányadát kontrollálja az információknak, amelyek az emberekhez eljutnak.

 

Az általános csoportgondolkodás, ami ezekre a szervezetekre jellemző arra sarkallja őket, hogy cenzúrázzák a kritikus, nemleges hangokat az interneten, és azokat a tartalmakat részesítsék előnyben, amelyek saját céljaikhoz igazíthatók.

 

2019-ben az internet 30. születésnapját ünnepli. Ami valaha nyitott kommunikációs  portál, az információ-megosztás színtere volt, mára lassan a totális gondolatkontroll központja lett.

 

A tech óriások bizonyos nézőpontokat cenzúráznak, míg az olyan tartalmakat támogatják, amelyeket szeretnének, ha az emberek fogyasztanának.

 

Egyes hasznos információk és ellentétes nézőpontok veszélyt jelentenek egyes hatalmi pozícióban levő személyeknek vagy vállalatoknak, és a tech óriásoknak hatalmukban áll ezeket az információkat kontrollálni. Példának okáért több mint 1700 videót töröltek a ’Health Ranger” Youtube csatornájáról bármiféle indoklás nélkül. Ezek a videók kritikus gondolkodást és önállóságot tanítanak, a tartalom áthatol a törékeny filozófiákon és azon a tömeges gondolkodásmódon, ami átitatja a nagy technológiai kultúrát. A baloldali gondolkodás annyira erős, hogy a Google elbocsájt alkalmazottakat azért, ha felismerik azt a tényt, hogy csupán két nem – férfi és nő –  létezik, amelyek eredendően különböznek.

Hasonlóképpen a „Gateaway Pundit” konzervatív nézőpontjai  is cenzúrával szembesültek a tech óriásoknak köszönhetően. Az „Infowars” mélyreható analízisét is cenzúrázták, csupán azért, mert megkérdőjelezett indítékokat és napirendeket a parklandi iskolai lövöldözés kapcsán.  Olyan erős személyiségek, mint Michelle Malkin felvették a harcot az ismétlődő cenzúra taktikája ellen.

 

Lassan semmi sem az, aminek látszik

„Az a web, amelyhez évekkel ezelőtt csatlakoztak, már nem ugyanaz, mint amivel ma találkoznak a felhasználók.” – figyelmeztet Sir Tim Berners Lee.

 

Ami valaha blogok és weboldalak gazdag válogatását jelentette, ma már néhány domináns platform nehéz súlya alatt görnyed. A hatalomnak ez a koncentrációja „kapuőrök” újabb csoportját teremtette meg, így egy maroknyi platform kontrollálja azt,  milyen gondolatokat és véleményeket tesznek láthatóvá és osztanak meg az emberek.

Talán Berners Lee-nek konzultálnia kellene az ún. „Social Media Neutrality Panel-lel” (Közösségi Média Semlegességéért Bizottság), akik olyan cenzúrázott hangokat képviseltek, mint  Pamela Geller a „Geller Riport”-tól, és Margaret  Howell  a „Rightside Broadcasting”-tól. A bizottság megvitatta a közösségi médiában alkalmazott előítéleteket, a shadow banning-et[1] és más módszereket, amiket arra használnak, hogy hangokat némítsanak el és korlátozzanak bizonyos információkhoz való hozzáférést a weben.

Berners-Lee most azon fáradozik, hogy az internetet szabaddá, nyitottá, és megfizethetővé tegye minél több ember számára a világon, miközben támogatja az információk és gondolatok decentralizációját. A világháló nem fogadja szívesen az innovációkat és a gondolatok szabad áramlását, ha egy maroknyi tech óriás cégnek megvan a hatalma ahhoz, hogy kontrollálja, mely gondolatokat és véleményeket lehet megosztani. Hogyan tudnák a kicsi, innovatív online üzletek és bloggerek a termékeiket és üzeneteiket terjeszteni, ha az üzletágban legerősebb játékosok uralják azt, amit az emberek online látnak?

Berners-Lee arra figyelmeztet, hogy ezek a platformok úgy válnak egyeduralkodóvá, hogy „korlátokat, gátakat építenek versenytársaiknak”. Mély zsebük és erős befolyásuk miatt ezek a platformok „meg tudják szerezni a startuppereket, felvásárolják újításaikat és az iparág legtehetségesebbjeit alkalmazzák.” Ezek az uralkodó platformok aprólékosan összegyűjtik a felhasználók adatait, ami túlzott előnyt biztosít nekik az online piacon.

 

Minden adat, amit az internet használókról összegyűjtenek – beleértve a kereséseket, kapcsolatokat, érdeklődési köröket – felhasználható ellenük, hogy különböző piaci termékekkel, hírekkel és információkkal célozzák meg őket.

 

A célzott marketinget a profit motiválja

Ez kizárólag arról szól, hogy kontrollálják azt, amit az emberek olvasnak, így ezeknek a cégeknek bármilyen önkéntes döntése nem a közjó érdekében történik, mivel bármilyen változtatás kontraproduktív lehet a pénzügyi célok elérésében. Szükség van egy új kezdeményezésre, ami megváltoztatja ezeknek a platformoknak a jelenlegi működését.

Ennek a kezdeményezésnek meg kell állítania ezeket a tech óriásokat abban, hogy elnyomják a versenyt, illetve az eltérő véleményeket. Nem szabad még több hatalmat adni nekik a tartalmak cenzúrázására. Például a Facebookban nem lehet megbízni, hogy kigyomlálja a fake news-t, az álhíreket, amelyeket a platformján megosztanak. Ez egyenlő a cenzúrával.  Minden szabályozás, amely feljogosítja ezeket a cégeket, csak növeli a problémát.

Az új szabályozásnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy ezek a tech óriások számonkérhetőek legyenek az ötletek szabadságának és a véleménynyilvánítás szabadságának megsértésekor, még akkor is, ha ezek a cégek nem értenek egyet a tartalommal, vagy “sértőnek” találják azt.

Forrás: censorship.news

TANULJ INGYEN AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!

tags: