Home Hírek Nemzetközi Zsenik vagyunk a NASA szerint, amíg az oktatás el nem butít minket
Zsenik vagyunk a NASA szerint, amíg az oktatás el nem butít minket

Zsenik vagyunk a NASA szerint, amíg az oktatás el nem butít minket

0
Olvasási idő: 2 perc

Kreatív zseninek tartja magát?

Ha ezt a kérdést feltenné másoknak, lehetséges, hogy néhányan igenlő választ adnának, a többség azonban azt válaszolná, hogy nem tarja magát annak, nem tartják magukat kreatív egyéneknek.

 

Minél idősebb valaki, annál inkább nemleges lesz a válasza a kérdésre

Egy megdöbbentő, új tanulmány szerint minden ember kreatív zseninek születik, csak az oktatási rendszer elbutítja őket.

Dr. George Land elmondta, hogy megkereste a NASA és egy Beth Jarman nevű szakértő azért, hogy fejlesszen ki egy olyan speciális kognitív tesztet, amely képes meghatározni a NASA mérnökeinek és rakétatudósainak úgynevezett kreatív potenciálját.

A teszt rendkívül hatékonynak bizonyult. Land és Jarman a teszt kidolgozása után tovább kutatta a kreativitás fogalmát, olyan kérdésekre szerettek volna választ kapni, mint például honnan származik a kreativitás, tanult vagy veleszületett képességünk-e?

A kérdések megválaszolásához 1600, 4-5 éves gyereket vontak be a vizsgálatba. A kutatás megállapította, hogy 98 százalékuk a zseni kategóriájába esett. Ez ugyan komoly megállapításnak tűnt, de a tudósok itt nem álltak meg, tovább folytatták a kutatást: a tesztekbe egyre idősebb gyerekeket vontak be. A 10 évesek vizsgálatánál – akiknek többsége az első kutatásban is részt vett – az derült ki, hogy már csak 30 százalékuk sorolható a zseni kategóriába.

Eközben a felnőttek még rosszabbul teljesítettek a teszteken: mindössze két százalékuk érte el a zseniális szintet. Vajon mivel magyarázhatóak az eredmények?

Dr. Land egy közelmúltbeli TEDx-beszélgetésen megosztotta a tanulmány részleteit: arra a következtetésre jutott, hogy az emberek valahogy elveszítik kreatív oldalukat, főként az oktatási rendszer miatt.

 

Gavin Nascimento szakértő szerint ebben nincs semmi meglepő

„Ennek az oka nem túl bonyolult: az iskola egy olyan intézmény, amely történelmileg mindig az uralkodó osztály érdekeit szolgálta, nem pedig az átlagemberét” – mondja Nascimento.

„Annak érdekében, hogy az úgynevezett elit fenntartsa a pazarló életmódját – amihez a legkevésbé járulnak hozzá, de ők élvezik a legjobban – a gyerekeket le kell butítani és át kell mosni az agyukat, hogy elfogadják (sőt kiszolgálják) azt a rendszert, amire a nélkülözés, a folyamatos kizsákmányolás és a szüntelen háborúk jellemzőek.”

Nem számít, hogy a kreativitás spektrumán hol helyezkedik el, egy dolog teljesen világos: ha felismeri az igazságot az állapotával kapcsolatban, akkor soha nincs túl késő a változtatáshoz. Dr. Land szerint a megoldás kulcsa egyszerű: álmodozzon újra úgy, mint egy gyerek. Ez a módja annak, hogy újra előhívja azt a rendkívüli zsenit, akit gyermekként még hordozott magában.

TANULJ INGYEN AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!