Home Egészség Helyreállítás Tünetek lelki háttere Jó gondolatok, jó szavak és jó tettek az egészség szolgálatában
Jó gondolatok, jó szavak és jó tettek az egészség szolgálatában

Jó gondolatok, jó szavak és jó tettek az egészség szolgálatában

0
Olvasási idő: 3 perc

A helyes étrenddel párhuzamosan az embernek tökéletes lelki diétára van szüksége. Ezt az igazságot több ezer évvel ezelőtt nyilatkoztatta ki az emberiség egyik legnagyobb bölcse, Zarathusztra, amikor megalkotta a Zend Avesztát, az emberiség legelső írott szent könyvét és erkölcsi kódexét, miszerint a „Jó gondolatok, jó szavak és jó tettek” jelentik a helyes és igaz élet alapjait. Éppen úgy, ahogy az ember megtanulhatja, hogyan kerülje el azon ételeket, amelyek mérgezik fizikai testét, ugyanúgy megtanulhatja az alantas és mérgező gondolatok elkerülését is. A negatív gondolatok ugyanolyan fertőzőek, mint a káros baktériumok, és a központi idegrendszerünk olyan betegségét okozhatják, amelyek súlyosabbak, mint a biológiai rendellenességek. És nemcsak az egyén számára, hanem mindazokra is, akik körülötte vannak.

 

Jó gondolatok

Az affinitás törvényének megfelelően a jó gondolatok további harmonikus gondolatokat vonzanak. Minél harmonikusabb a gondolat, annál erősebb és annál nagyobb vonzerőt gyakorol a hasonló gondolatok irányában. Az ember magas szintű, harmonikus ideákat teremthet magának, hogy meg-védje magát a negatív gondolatoktól, és ezt mindennapi gyakorlattá teheti. A fejében forgatott eszmék révén, az ember fejlesztheti gondolattestét. Gondolatteste mágneses tér, ami ugyanolyan gondolatokat vonz magához, amilyenekkel ő rendelkezik.

Az Univerzumban minden a gondolat terméke. Mielőtt valami formát öltött, vagy erőre kapott, először gondolatban létezett. Az embernek rendelkezésére áll a gondolatnak ez a végtelen hatalma. Úgy használhatja, ahogyan akarja. Megengedheti magának a mentális restséget, és elméjének ürességét, pusztán azzal, hogy nem gondolkodik, vagy magas rendű harmonikus gondolatokkal is kitöltheti az űrt. Ilyenkor nincs hely arra, hogy akár egyetlen diszharmonikus gondolat is belépjen a gondolkodó testébe.

Sokkal fontosabb az, hogy az ember helyesen gondolkodjék, mint, hogy helyesen táplálkozzék. Mert ha gondolatai helyesek, akkor önkéntelenül is a helyes életmódot és a megfelelő étrendet fogja követni. De a megfelelő táplálkozás nem szükségszerűen idézi elő benne a helyes gondolatokat.

Ezt ismerték fel és tanították az emberiség legnagyobb mesterei. Jézus Hegyi Beszéde az ilyen tanítás legcsodálatosabb példája. Az Upanisadokban, a Védákban, Buddha, Konfucius, Szókratész, Epikurosz és sok más nagy gondolkodó mondásaiban bámulatos útmutatást kapunk a helyes gondolkodási étrend tekintetében is.

Minden fejlődés a sorozatos tettek eredménye: először a gondolat, aztán az érzelem és érzés, és végül az ezek eredményeként megszülető tett. Az ember tettei olyanok, mint a fa gyümölcsei, egy hosszú folyamat végső produktumai. De a fa gyümölcsei összhangban vannak a törvénnyel, mert a fának nincs saját akarata, hogy megszegje azt. Az ő akarata az Univerzum akarata, maga a Törvény. Az embernek központi idegrendszerén keresztül egyéni akarata van, ennek következtében kedve szerint eltérhet a törvénytől vagy sem.

 

Jó szavak

Jó gondolatokból jó szavak származnak. Annak a gondolatnak, ami nem nyer kifejezést, kevés ereje van, de amikor szavakba öntik, erőteljessé válik azzal az érzéssel és érzelemmel összhangban, amely azokat sugallta. A szavak az univerzum kreatív erői, amelyek következtében az érzések manifesztálódnak. Fejlődésének jelenlegi stádiumában az ember gondolatainál sokkal erősebbek érzelmei és érzései, s ezek egy erőteret képeznek körülötte, amit érzelmi testnek hívnak. Éppen úgy, ahogy a gondolkodó test vonzza a benne kialakulóhoz hasonló gondolatokat, ugyanúgy az érzelmi test is olyan gondolatokat vonz, amelyek hasonlóak az ott lévőkhöz.

Ezért a negatív és diszharmonikus szavak hasonló állapotot idéznek elő mások érzelmi testében. Az érzelmek és érzések hatása az emberi szervezetre, amit a pszichoanalízis megállapított azt bizonyította, hogy habár ezen érzelmek legnagyobb része a tudatalattiban lesz eltemetve, ezeknek mégis óriási hatalma van az ember jólétére. Ez az, amiért az ókor nagymesterei nemcsak a táplálkozásban és gondolkodásban tanúsított helyes étrendet hangsúlyozták, hanem szigorúan figyelmeztettek a kimondott szavak hatásaira.

 

Jó tettek

A harmadik tantétel a jó tettekre vonatkozik. Az Univerzumban minden kézzel fogható dolog valamilyen tetten keresztül jött létre. Bárhol van élet a Földön, ott mindig nyomon követhető a tettek és akciók egy-egy láncolata, az ok-okozat törvényének megfelelően. Az emberi szervezet maga is a múltbéli tettek összességének kreációja.

Az Élet a kozmikus energia megnyilvánulásának egyik formája, amely mindig megjelenik ott, ahol az életfeltételek adottak, és maga az Élet ugyanannyira örökkévaló, mint az Univerzum. Az ember része ennek az örök életnek, a Kozmikus Óceánnak, amelyet az univerzumban létező élet összes formája képez. Az ember tehát a természet, az Univerzum szerves része, a Föld Anya gyermeke, s így ha betartja annak törvényeit, nem lehet baja. – Tartsd meg a Törvényt, és a Törvény is megtart téged!

TANULJ INGYEN AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!