A meditációról komolyan

A meditációról komolyan

0
Olvasási idő: 3 perc

A meditáció legfontosabb célja a tudat természetének megismerése.

Minden más csak spirituális szórakozás! Ez nem egy elbizakodott állítás, mert meditálni nem lehet, csak hozzászokni egy más minőségű tudatállapothoz.

Ez a hozzászokás maga az ÚT! A szoktatásnak vannak módszerei és ezeknek a módszereknek az elsajátítását és gyakorlását nevezzük ma meditációnak. De nem az!

Akkor mi a meditáció?

A meditáció nem más mint két gondolat közötti szünet, aminek a tudatában vagyunk.

Miért “titkos”?
Nem titkos, de igazi átadás csak Mester-Tanítvány viszonyban lehetséges. Nincs más opció. A tudat természetébe való bevezetés óriási felelősség. Ezt a felelősséget csak érett, tapasztalt, átadási hagyományvonalhoz tartozó, meghatalmazott tanító képes megtestesíteni.

A Tanítvány
A Tanítványnak bizonyosságot kell tennie, hogy elköteleződött az új élet megvalósítása felé. Tisztában kell lennie, hogy a döntése mivel jár az élete alakulásában. Erre csak érett, egészséges, tudatos ember képes, de a Mester felelőssége, hogy felismerje a Tanítvány képességeit.

Mester-Guru-Tanító
Mesterré csak a Tanítványok által válhatunk. Itt nincsenek játszmák. Vagy működik, vagy nem. Először csak érezzük, aztán tudjuk. Vizsgáljuk meg. Ha jól érezzük magunkat a Mester társaságában és megérint minket amit mond, akkor nem lehet baj.

A körülötte lévő tanítványokat is érdemes megvizsgálni. Ha nevetős, boldog, barátságos emberek, akiket el tudunk fogadni, az is jó jel.

Fontos, hogy a Mester tudja megmondani, hogy kitől, kiktől tanult. Ez a híres áldás vonal. Aki rendelkezik ilyennel, ott jó helyen vagyunk. A leghitelesebb tanító az, akinek írásos meghatalmazása van egy vonaltartó mestertől, arra vonatkozóan, hogy elfogadott tanító és taníthat.

Odaadás, lemondás
Itt nincs félmegoldás. Vagy teljesen odaadod magad az elhatározásodnak és aláveted magad a mester irányításának – az így szerzett tapasztalásod lesz az igazi tanítód- vagy sértett egóval, büszkeséggel hadakozol a szokásformálta gondolataid igazolására.

Ez egy paranoid állapot. Úgy érzed, megörülsz. Állandó nyomás alatt vagy. Azt hiszed, figyelnek. Bármit csinálsz az nem hogy nem jó, de tökéletesen rossz. Ha ez az állapot bekövetkezik, akkor közel a megszabadulás. Ezért óriási a Mester-Tanítvány felelősség. Mindkettő “belehal”, ha nem sikerül jól a kapcsolat. Elengedhetetlen a tökéletes elfogadás és bizalom kialakulása mindkettőjük részéről.

A tudat természetéhez vezető út

Tanítások ->megértés -> tapasztalat -> megvalósítás -> integrálás a mindennapokba -> ÉRTÉKES EMBERI ÉLET

Ez az út már csak a Mesterrel együtt járható.

A meditáció első lépései

“A leghosszabb út az ülőpárnáig visz.” (Taisen Deshimaru)

“Önmagadhoz onnan a legrövidebb az út.” (Varga Tibor)

Tudnod kell, hogy csak kevesen vannak olyan szerencsések, hogy találkozhatnak ezekkel a tanításokkal. Közülük is csak alig-alig akad, aki megérti a tudat ismeretének fontosságát és képes végigcsinálni a feladatokat a megvalósításig.

Mi kell még?
Először is pénz. Könyvek, elvonulások, felajánlások, utazás. Idővel egy látogatás a forrásokhoz.

Ez beláthatatlannak látszik, de mégsem az.

Kialakul egy új értékrend, megváltoznak az életünkben a prioritások. Pl.: minden alkalommal, amikor egy sör, kávé, süti, ez meg az, limlom, stb. megvásárlása elmarad, annak árát bedobva egy dobozba, már tettünk igazán magunkért. Hatékony.

Másodszor: akarat, elszántság, kitartás. Az elején a hozzászokás a rendszeres gyakorláshoz nagyon nehéz munka, de megéri.

Harmadszor: a környezet visszatartó erejének “ügyes kezelése”. Ha a környezeted nem támogat elhatározásodban, akkor nagyon nehéz dolgod lesz.

Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg a keresők közé tartozol és karmikus a vonzalmad a tudatosság felé.

Mivel itt, most “magunk között” vagyunk, elmondom, hogy ebben az életben önmagad számára Te vagy a legfontosabb. Ez nem önzőség, hanem a legtisztább felismerése annak, hogy csak a tudatos ember képes igazi harmóniát, békességet, szeretetet közvetíteni a környezetének.

A valódi titkosság

A hiteles tanítások nagyon nehezen érhetőek el, ezért ha találkozunk velük, nagyon nagy megbecsüléssel kell hozzájuk viszonyulni. Ostoba, felületes emberek csak ártank, mert nem értik. Minden zagyvaságot összehordanak, hogy megzavarjanak. Ne hagyd! Csak olyan embernek beszélj a tanításokról, akik nyitottak rá és csak akkor, ha kérdeznek. Minek tömjük a fejüket azzal, amik igazán nem érdeklik őket? Igaz?

Ez a valódi titkosság.

A boldogság nem egy elérendő, távoli cél. A tudat állapotának megismerése maga az időtlen gyönyör. Ezt hívjuk mi az igazi meditációnak.

“Ha kész a Tanítvány megjelenik a Mester”

Kívánom, hogy minél hamarabb teljesüljön!

Varga Tibor, buddhista tanító

 

TANULJ INGYEN AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!

Varga Tibor Buddhista tanulmányaimat 20 éven át Kempo Lama Kalsang Rinpoche irányította, melynek eredményeként meghatalmazott, világi buddhista tanítónak nevezett ki. 8 évig tanítottam a Kőrösis Csoma Sándor Buddhista Egyetemem. Azóta is rendszeresen tanítok meghívott előadóként iskolákban, egyetemeken, rendezvényeken. Elkötelezetten dolgozom az emberekért, hogy az értékes emberi élet legnagyobb ajándékát megélhessék a tudatuk megismerésével. Hivatásom legfontosabb területe a gyógyítók közössége. Az Érthetően az Egészségért Alapítvány elnökeként a szakápolók, orvosok, betegek közötti konfliktuskezelés, probléma megoldási technikák elsajátítása mellett, a kiégésben küzdőknek segítek újra megtalálni a helyüket szűk környezetükben és a hivatásuk területén. Legfőbb tevékenységem személyes tanítványaim életútjának segítése.